Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Piše: Agim Dobruna

U nedjelju 1. jula 2018.godine prisustvovao sam jednom od najorganizovanijih sastanaka, kojeg organizova naša Ambasada BiH u Australiji. Bilo je to u nizu predavanja posvećenih predstojećim redovnim sveobuhvatnim izborima u našoj jednoj nam jedinoj BiH.

Pošto se ovakvi sastanci organizuju u nizu, ja ih eto nazva naslovnim imenom “Karavana putuje”.

Sastanci se organizuju pod pokroviteljstvom naše Ambasade BiH i pod ličnim rukovodstvom Nj.E. Ambasadora Mirze Hajrića, a u pratnji dvojice gostiju iz Bosne i Hercegovine, Branka Petrića i Stjepana Mikića, dvojice članova CIK-a (Centralne izborne komisije iz BiH), koji dodjoše mahsuz da nam pomognu, svojim stručnim objašnjenjima kako da se “konačno” uključimo u sam proces glasanja u našoj jednoj nam jedinoj, u kojoj se ne kažnjavaju oni što ne glasaju, kao što se to kažnjavaju u ovoj “našoj” Australiji.

Bila je ova dobro-organizovana i stručna ekipa, u većini naših BH Centara, a u BH Centru-Springvale, u Viktoriji, ovo im je bio poslednji sastanak s našim iseljenicima. Namjerno napisah iseljenici ma, jer svi mi ovdje u ovoj dalekoj Australiji, uselili smo se s molbom i dobili smo australsko državljanstvo, čime nam automatizmom prestaje status izbjeglica iliti prognanika, i postajemo useljeniici u ovu našu Australiju a iseljenici iz naše jedne nam jedine BiH.

Doduše u rubrici obrasca prijave za glasanje, pod B (Status u kojem boravite izvan BiH), imaju za nas dvije opcije, i to pod 1) Privremeni boravak izvan BiH i pod 2) Status izbjeglog lica iz BiH, pa nam i pojasniše, gore navedenu konstataciju, da smo mi iseljenici a ne izbjeglice i za nas je namijenjena rubrika pod rednim brojem 1) Privremeni boravak izvan BiH.

E pošto je to sada postalo jasno, i pošto se zna iz zakonskih odredbi, da glasati mogu samo iseljenici koji posjeduju bh. zvanični dokument sa slikom i potpisom, nije bilo više nikakvih dilema osim dileme, kao i do sada, hoćemo li uopće glasati ili, “hoćemo i nećemo”, do nas je samih……

Samo zato i dodjoše članovi CIK-a, samo zato, naša Ambasada i organizova stručnu karavanu tribina o Izborima u BiH, da ne bude ono “ i hoćemo i nećemo”, jer još uvijek ne postoji zakon u BiH kojim je regulisano “kažnjavanje” za one koji ne glasaju, zato ovoliki trud koji bi konačno trebao uroditi plodom i natjerati nas što više da glasamo, da ne dozvolimo prazninu, koje nam je ionako i previše u jednoj nam jedinoj.

Da pokrenemo ono malo patriotizma što nam je preostalo, kako bi smo mladosti omogućili da se oslobode jarma postojećih vlastodržaca, koji im ne daju da se širom razmašu nakon završenih studija, koji im ne dozvoljavaju da pokažu to što su naučili, koji im ne dozvoljavaju ni da dišu punim plućima, jer ako ne glasamo oni što su na vlasti ostadoše tu gdje jesu a mladost nam ode, ode tamo gdje se kažnjavaju oni što ne glasaju, jer u zemljama gdje svi glasaju, ili barem večina, slušaju se glasovi naroda, sluša se mladost koja treba da nas zamijeni, slušaju se birači jer oni glasaju, moraju, da glasaju, u protivnom bit će novčano kažnjeni.

 

Statistika

Articles View Hits
965917

Broj posjetilaca

Ove sedmice2838
Ovog mjeseca13606

Trenutni broj posjetilaca

12
Online