Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Stav AUBHA povodom rezolucije UN i Evropskog parlamenta.

Australijska unija bosanskohercegovačkih asocijacija (AUBHA) duboko je razočarana i izražava zabrinutost što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nije iskoristilo priliku da donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici opere obraz međunarodne zajednice, uprljan politikom nečinjenja tokom rata u našoj domovini, Bosni i Hercegovini, i pogotovo u njegovoj krvavoj završnici, kada je nad srebreničkim i podrinjskim Bošnjacima počinjen najteži od svih zločina.

Smatramo da je time pričinjena još jedna velika nepravda, koja će zboljeti ne samo preživjele stanovnike Srebrenice i Podrinja, od kojih neki još tragaju za kostima svojih najmilijih i očekuju barem mrvu pravde, nego i sve pravdoljubive građane Bosne i Hercegovine, bilo da su u zemlji ili u dijaspori.


Iako Rezolucija ne bi vratila u život više od 8.000 ubijenih dječaka i muškaraca i omogućila povratak više desetina hiljada protjeranih, odnosno bitno promijenila stanje na terenu, ocjenjujemo da je ruski veto u Vijeću sigurnosti spriječio pokušaj da se ispravi makar dio velike greške kada je međunarodna zajednica - i prema vlastitom priznanju - dozvolila da se u zaštićenoj zoni UN-a dogodi krvoproliće što se smatra najvećim zločinom na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Nažalost, kao i 1995. godine, interesi velikih i njihove međusobne nesuglasice prevladali su nad istinom i pravdom, na štetu naše domovine, koja je protiv agresora vodila odbrambeni rat, ali sama nije mogla spriječiti neizbrojive ratne zločine i zločin genocida.

Ostaje nam jedino da konstatujemo da niko ne može staviti veto na istinu, niti osporiti sudski utvrđene činjenice, koje nedvosmisleno ukazuju da se od samog početka rata radilo o planiranim oružanim aktivnostima da se uništi i podijeli zemlja, pobije i raseli njen najbrojniji narod, što se na posebno svirep način manifestovalo u genocidnom pohodu srpskih policijskih, vojnih i paravojnih jedinica na Bošnjake Podrinja, u julu 1995.
 

Dio međunarodne zajednice već je te zločine prepoznao kao genocid. Na sjednici Evropskog parlamenta 9. jula 2015. usvojena Rezolucija o Srebrenici u kojoj se oštro osuđuje negiranje genocida i izražava solidarnost sa svim žrtvama u regionu.

Evropski parlament ističe potrebu da politički predstavnici u Bosni i Hercegovini priznaju prošlost kako bi zajedno radili na boljoj budućnosti za sve građane u zemlji; te naglašava važnost uloge koju u tom teškom procesu mogu imati susjedne zemlje, vjerske vlasti, civilno društvo, umjetnost, kultura, mediji i obrazovni sistem.

AUBHA podržava stav Evropskog parlamenta da se poduzmu neophodni koraci za ubrzanje suđenja protiv odgovornih osoba, bez nepotrebnog odgađanja i odugovlacenja.

 

Podsjećamo da je i Parlament Australije 16. februara 2012. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, zasnovanu na pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije u Hagu. Tim dokumentom, 11. juli je proglašen Danom sjećanja na srebreničke žrtve.

 

Prihvatanjem Rezolucije na način i u obliku koji je predložila Velika Britanija, svijet bi, prema našem poimanju pravde, učinio prvi i odlučujući korak ka miru, stabilnosti i boljoj budućnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, u kojoj ne bi bilo manipulacije žrtvama ili bilo kakvog potkusurivanja, jer bi tekst predstavljao izraz žaljenja za žrtvama i sućuti s preživjelima, ali i vječnu opomenu da se Srebrenica više ne smije ponoviti.

 

AUBHA će zbog toga, sa svoje strane, i dalje činiti napore da ukaže na nužnost donošenja upravo takvog dokumenta, ističući da se mi Srebrenice ne sjećamo jedino 11. jula i da naša bol ne prestaje održavanjem komemorativnih skupova.

 

10. juli 2015.

 

 

Statistika

Articles View Hits
965930

Broj posjetilaca

Ove sedmice2855
Ovog mjeseca13623

Trenutni broj posjetilaca

6
Online