Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

NoblePark-24nov18

Nedavno osnovano Udruženje “Mreža mladih” svojim aktivnostima sve više privlači pažnju i u praksi pokazuje da na mladima svijet ostaje. Zadnji vikend u novembru iskorišten je za obilježavanje Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Uz bogat kulturno umjetnički program, kroz sevdalinku, folklor, poeziju, glumu, recitacije učenika Bosanske škole, izložbe mladih umjetnika pa do nesvakidašnje i impresivne kolekcije bosanskih antikviteta uvaženog hadžije Bekte Heće, omladina Melbourna pokazala je dio bogate tradicije BiH.

U Melbournu, prva manafestacija održana je u džematu Noble Parku, u subotu 24. novembra. O značaju praznika i ZAVNOBIH-a govorili su Ismet ef. Purdić i prof. Habib Mandžic, a putem video linka, posebnu poruku i čestitku bh. gradjanima uputili su članovi parlamenta Australije, odnosno Viktorije, Ed Husic i Inga Peulich, koji su porijeklom iz BiH.

Dan kasnije, tj. 25. novembra svečano je bilo i u Australsko-bosanskom islamskom centru u Deer Parku. Programu su prisustvali politički i vjerski predstavnici države Viktorije, kao i mnogobrojni članovi džemata i drugih bosanskohercegovačkih organizacija iz Melbourna.

DeerPark25nov18

Inspirisana podizanjem zastava BiH, Australije i Aboridžina (prvih stanovnika Australije), pjesnikinja Suada Suljić Sokolović posvetila je stihove:

“Dok BiH zastava uz australsku i aboridžinsku stoji, ponosno skupa se vihore,

hiljade duša Bosno, volimo te govore.
Današnji vjetar poruku šalje da se za Bosnu u Australiji zna.
Zna se čak i dalje!
Ponosno naša zastava se njiše.

Da je Bosna jedna jedina,
sunce zrakom piše.
Srca nam od sreće trepere jer majka nam Bosna rođendan ima!
Sretan nam Dan državnosti svima!

 

Link:  https://www.facebook.com/mrezamladihaustralia/

 

26. november 2018.

 

Statistika

Articles View Hits
975982

Broj posjetilaca

Ove sedmice1489
Ovog mjeseca10874

Trenutni broj posjetilaca

11
Online