Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Zbog nogometa seli se iz Australije u Englesku

Piše Namik Alimajstorović

JaskoKeranovic-WBAPo procjenama bivšeg vratara irske reprezentacije Deana Kielyja, inače trenera golmana engleskog West Bromwich Albiona, 16-godišnji dječak Jasko Keranović definitivno će biti nova golmanska zvijezda na Ostrvu.

Naime, prije tri mjeseca i to nakon samo jednog odrađenog treninga sa prvotimcima engleskog premijerligaša, iskusni trener je rukovodstvu kluba predložio da odmah u svoju akademiju prime ovog izuzetno talentovanog Bosanca. Od tada je Jasko Keranović sunčanu Australiju, gdje je rođen, zamijenio kišovitim Birminghamom. Naravno, to mu ne pada toliko teško jer radi ono što voli, naime čitav svoj mladi život vezao je za prostor između stativa.

Na to ga je “nagovorio” njegov otac Senad Keranović, nekadašnji golman ljubljanskog drugoligaša Merkatora, koji je kod svog sina prepoznao talenat i uključio ga u fudbalske akademije u Australiji. Između ostalih trenera, Jasko je imao šansu da ga u državnom kampu australske reprezentacije trenira i bivši golaman Milana Željko Kalac.

Potencijal talentovanog čuvara mreže prepoznali su i rukovodioci omladinskog pogona bosankohercegovačke reprezentacije i proteklog mjeseca na memorijalnom turniru posvećenom legendarnom Josipu Škiji Katalinskom održanom u Sarajevu, reprezentativni dres u dvije utakmice obukao je Keranović.

Sve ovo bio je povod da proteklog vikenda u Birminghamu ugostimo Jaska Keranovića i njegovog oca Senada. Prvo smo im pokazali Bosansku kuću u Birminghamu, mjesto gdje se u svakom trenutku mogu obratiti za bilo kakvu administrativnu pomoć, a poslije toga u domu potpisnika ovih redova, uz bosanskohercegovačke specijalitete, naravno ćaskali o fubalu.

Jasko-Keranovic

Kako izgleda jedan radni dan 16-godišnjeg golmana u West Bromwichu opisao nam je Jasko: “Ja sam sa još šest mladih fudbalera smješten u jednoj kući blizu trening centra, tu imamo obezbijeđen doručak i večeru. Iz kuće izlazim u devet sati i već u 10 počinje trening sa mladim timom koji traje do ručka. Nakon toga po programu od 14-16 sati treniramo u klupskom fitness centru i bazenu i onda svi igraci ispod 17 godina idu na drugi kraj Birminghama, u kamp mladih takmičarskih timova, gdje zavisno od potrebe treniram i pripremam se za vikend nastup sa selekcijama U18 ili U17 koje redovno nastupaju u engleskoj omladinskoj premijer ligi.

Ta trening sesija se završava oko 20 sati i tek onda idemo kući. Subotom je nastup, a nedjelja je jedini slobodan dan koji iskoristim za dugotrajno spavanje i odmor. U klubu sam odlično primljen, ljudi zaduženi za mlade fudbalere čine sve da nam ugode, da riješe sve naše eventualne potrebe, na određen način nas vaspitavaju i od nas prave kvalitetne ljude i sportiste. Jednostavno brinu se o svemu, a naše je da treniramo i poštujemo klupsku disciplinu.

Konkurencija u mladim kategorijama je velika, trenutno pored mene tu se nalazi još šest golmana i svi mi imamo šansu da jednog dana postanemo prvotimci, naravno do nas samih je koliko ćemo dugo izdržati ovaj tempo treniranja. Naravno, ovo je moj izbor, ja sam uz podršku porodice došao u Englesku da uspijem i nadam se da ću za koju godinu pokucati na vrata kako prvog tima West Bromwich Albiona, tako i reprenzetacije Bosne i Hercegovine.”

Senad i Jasko Keranovic

U razvoju svakog sportiste bitna je podrška familije, nju Jasko ima, a o tome njegov otac Senad Keranović kaže (na slici ispred Bosanske kuće):

”Gledajte, da bi moj sin jednog dana postao pravi vratar, cijela moja porodica se žrtvovala, prije tri mjeseca sa sinom sam došao u Birmingham, zbog klupskih pravila stanujemo odvojeno, ja sam napustio posao u Australiji i spreman sam svoj građevinski biznis prebaciti u Englesku, nakon toga za mnom “preko bare” krenuće i supruga i kćerka koje su ostale u Australiji.

Znači, svi mi smo radi Jaska spremni promijeniti svoj život, to nam nije teško jer vidimo da je on veliki talenat, da je jako vrijedan i da svakog dana trenira punih deset sati. Uz to, kada čujete komantare stručnjaka, sportskih novinara i publike o svom djetetu, nijedna “žrtva” nije velika.

 

Kada jednog dana Jasko Keranović bude poznato fudbalsko ime, mnogi će tada reći  “blago njemu”. Nažalost, mnogi od tih nikada neće pročitati ovu priču koja govori o tome kako se dolazi, čega se sve odriču i kroz šta sve prolaze mladi fudbaleri i njihove porodice da bi došli u tu fazu. Šta reći na kraju nego jedno ljudsko, sretno Jasmine!

27. april 2014.

 

Statistika

Articles View Hits
897870

Broj posjetilaca

Ove sedmice1018
Ovog mjeseca23893

Trenutni broj posjetilaca

9
Online