Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Gosti tribine ambasador BiH u Australiji, g. Mirza Hajrić i prof. Hariz Halilović sa RMIT univerziteta u Melbournu.

 

HarizHalilovic-MirzaHajric

U nedjelju 6. avgusta 2017. u prostorijama Holokaust muzeja u Melbournu (Jewish Holocaust Centre) održana je projekcija filma “Miss Sarajevo”.

Film govori o agresiji na Sarajevo iz posebnog ugla, prateći rad mladih ljudi koji su odlučni da žive normalnim životom u nemogućim uslovima.

 

Režiser filma je Bill Carter, a producent legendarni Bono, vodja muzičke grupe U2, koji zajedno sa Lucianom Pavarottijem pjeva tematsku pjesmu Miss Sarajevo. Carter i Bono su činili sve da svijetu pokažu patnju Sarajlija koji su živjeli pod opsadom i zahtijevali zaustavljanje agresije na BiH.

 Miss-Sarajevo

 

Nakon prikazivanja potresnog filma, punog emotivnih scena, organizatori su priredili razgovor sa g. Mirzom Hajrićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Australiji, i profesorom Harizom Halilovićem, antropologom u Centra za globalna istraživanja na RMIT univerzitetu u Melbournu.

 

Iz dva različita ugla, prof Halilović i ambasador Hajrić su odgovorali na pitanja posjetilaca i u najljepšem svjetlu prikazali Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Kao neposredni svjedok ratnih dešavanja u Sarajevu i savjetnik prvog predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, g. Hajrić je iznosio svoja zapažanja i analize tadašnjih dogadjaja, ali se takodjer osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u BiH i regionu.

 

Uprkos ozbiljosti i težini teme, izvrsni govornici nisu izbjegavali ni prepozantljivi bosanski humor, koji je i u najtežim trenucima davao snagu opkoljenim stanovnicima glavnog grada BiH i diljem domovine.

 

Link: pjesma Miss Sarajevo https://www.youtube.com/watch?v=-d9NhZ_IuFc

 

 

Statistika

Articles View Hits
989483

Broj posjetilaca

Ove sedmice262
Ovog mjeseca13945

Trenutni broj posjetilaca

17
Online