Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

festival 4 20140223 1733539044Već 32 godine zadnja subota u februaru za grad Geelong u blizini Melbourna predstavlja svijet u malom. Naime, mnogobrojne zajednice koje žive u ovom dijelu Australije s ponosom prikazuju dio svoje tradicije, počevši od folkora, muzike i hrane pa do svečane parade kroz glavnu gradsku ulicu.

Osim 70-ak različitih etničkih zajednica koje su se ove godine predstavile kroz razna udruženja i organizacije na Pako Festu su učestvovali i poznati glumci iz omiljenih TV serija, kao i druge istaknute ličnosti iz političkog i javnog života.

Predstavnici bosanskohercegovačke zajednice Geelonga već 20 godina redovno učestvuju na festivalu.U svečanoj paradi defilovali su i stari i mladi, obučeni u tradicionalnu nošnju, ponosno isticali obilježja Bosne i Hercegovine, od visoko podignutih zastava pa do nezaobilaznih štandova sa jelima iz bosanske kuhinje.

Glavni organizator predstavljanja bh. zajednice na Pako Festu je Udruženje Bosanski ljiljani iz Geelonga. Pored njih učešće su uzeli KUD Mladi biseri iz Noble Parka, folklorna grupa Bosančice iz Geelonga, učenici Bosanske škole iz Geelonga te mnogobrojni građani porijeklom iz BiH.

Svi posjetioci, a njih je bilo po procjenama blizu 100.000 uživali su u bogatstvu i raskoši kultura i običaja iz svih dijelova svijeta. Različit izgled, jezik, vjera ili rasa su iskorišteni za druženje, zabavu, medjusobno upoznavanje i toleranciju.

Slike sa festivala pogledajte u foto-galeriji.

 

Statistika

Articles View Hits
897868

Broj posjetilaca

Ove sedmice1017
Ovog mjeseca23892

Trenutni broj posjetilaca

11
Online