Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Kako vam je poznato Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) , čija je prioritetna uloga da predstavlja interese Bošnjaka u svim segmentima nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića kako u matici Bosni i Hercegovini tako gdje god da žive u   svijetu, osnovan je 16. jula, 2011. godine u Sarajevu čiji se glavni ured nalazi na adresi Titova broj 7. u Sarajevu.

Od osnivanja pa i dalje, organi naše institucije (KBS) stalno prate i analiziraju društvena i druga kretanja u matičnoj domovini BiH, posebno pitanja ljudskih prava i sloboda, ekonomsko-razvojnog karaktera, socijalnih, radnih i drugih statusnih pitanja od interesa njenih građana koji utiču na ukupnu svijest i njihovo raspoloženje sad i u buduće.

Prateći i analizirajući dnevno sva zbivanja u matičnoj domovini BiH, naročito procese demonstracija i dešavanja započetih prošle nedelje u Tuzli, a zatim nastavljenim u Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima Federacije , ispoljenim masovnim okupljanjima obespravljenih građana, među kojim je većina nezaposlenih, otpuštenih radnika, penzionera i jednog broja mladih čiji je status kako ističu na ivici socijalne i svih drugih oblika izdržljivosti i u ovom vremenu neizvjestan i bez perspektive. Naša institucija (KBS) već duže ispoljava svoju zabrinutost ukupnim stanjem u BiH društvu , naročito smo zabrinuti neefikasnosću državnih i politickih faktora i institucija kako u federaciji tako i na državnom nivou da u poslijeratnom periodu pravilno i sistematski rješavaju socijalna i razvojno - ekonomska pitanja u oba entiteta, i omoguće stabilan život i bolju perspektivu stanovništvu Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost, jer im to Božijim i svim demokratskim principima pripada.

S obzirom da se već duže vrijeme gomilaju navedeni problemi u bosansko-hercegovačkom društvu, i da se sistematski čak i nikako ne rješavaju, posebno nakon Dejtonskog mira u BiH od 1995. godine pa sve do sad, kao posljedica svih tih pojava i posebno korumptivno-asocijalnih oblika ponašanja, privilegovanih u državnim i politickim organima države, realno je bilo očekivati verbalni i drugi bunt obespravljenih građana kao što se posebno dogodilo u demonstracijama "gladnih" u Tuzli, Mostaru i naročito u glavnom gradu Sarajevu čije su posljedice složenije nego su ispoljene u trenutku demonstriranja koja su od jednog manjeg broja neodgovornih pojedinaca prelazila demokratske okvire što je ispoljeno naročito u Sarajevu fizičkim i brutalnim nasrtajem na imovinu i dobra države što je nedopustivo i kažnjivo u svakom uređenom društvu.

S tim u vezi, Kongres Bošnjaka Svijeta, ispoljava razumijevanje i solidariše se za ispoljene oblike nezadovoljstva socijalno obespravljenih građana u BiH i cijeni da su demonstracije i organizirani izlasci na ulice, za to predviđena mjesta u gradovima gdje se nalaze odgovorni za rješavanje njihovih prava i problema , demokratski vid protestovanja isključivo mirnim putem i sredstvima.

Međutim, KBS pored podrške opravdanim i civiliziranim zahtjevima demonstranata u gradovima federacije BiH, ispoljava svoj stav i nezadovoljstvo zbog javnog drskog i brutalnog paljenja i devastiranja zgrada od bitnog značaja za funkcionisanje i predstavlanje države Bosne i Hercegovine kao što je zgrada predsjedništva, državni arhiv i drugi objekti na kojim je učinjena milijunska šteta i uništena arhivska građa od neprocjenjive vrijednosti.

U cilju pravilnog rješavanja uzroka i posljedica nastalim nepravilnostima u organiziranju i funkcionisanju BiH društva u cjelini, počevši od političkih pa sve do socijalno-ekonomskih i privrednih pitanja, Kongres Bošnjaka Svijeta ( KBS) pored ispoljene zabrinutosti zbog neskrivljenog stanja u kojem su se našli građani BiH, posebno sad u federaciji, ovim proglasom , poziva sve odgovorne u Bosni i Hercegovini, počev od stranaka na vlasti i opozicije da realnim demokratskim i političko-pravnim sredstvima otvore proces dijaloga svih odgovornih i nadležnih kako bi sistematski , pravilno i efikasno riješili problem u društvu, naročito se to odnosi na socijalna- penziona i ekonomsko-razvojna pitanja.

Imajući u vidu sva ova dešavanja kao i problem s kojim se suočavaju građani BiH, Kongres Bošnjaka Svijeta je opredijeljen da u punom kapacitetu i mogućnostima kojim raspolaže inicira i pomogne u pravilnom rješavanju svih pa i socijalno-ekonomskih pitanja od interesa za sve u BiH, kao i da učestvuje u pravilnom traženju političkih, pravnih, i drugih rješenja na aktivnostima koje imaju za cilj sve oblike stabilizacije i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Kongres Bošnjaka Svijeta, ovim proglasom kao globalna svjetska svebošnjačka institucija koja predstavljabošnjacke interese i koja je opredijeljena za stabilnost i demokratski i ekonomski prosperitet države Bosne i Hercegovine, nudimo našu saradnju po svim pitanjima politickim, vladinim i nevladinim kao i međunarodnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

 S poštovanjem,

 KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA

 Sarajevo, 14. februar, 2014.godine

Broj rješenja: UP08-07-1-2229/12 ; Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ;

ID broj 4201822880002 ,   ŽR 186-000-10598350-22, Turkish Ziraat Bank Bosnia,

T/F. + 387 33 222 886 ;

Adresa: Maršala Tita 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Statistika

Articles View Hits
923086

Broj posjetilaca

Ove sedmice1315
Ovog mjeseca471

Trenutni broj posjetilaca

3
Online