Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

LukeFoley-officePosljednji dan proteklog vikenda pet predstavnika Australijske unije bosansko-hercegovačkih asocijacija (AUBHA) iz Sydneya upriličilo je posjetu vrlo uvaženom političaru u najjačoj australijskoj državi NSW, g. Luke Foley, članu Parlamenta Australije za Auburn.

Posjeta ima svoju dodatnu težinu s obzirom da je Luke Foley i lider Opozicije (Labor Party) za New South Wales.

Safet Alispahić, koordinator AUBHA, je ukratko upoznao g. Foley-a sa osnovnim podacima o bosanskoj zajednici u Australiji i Sydneyu, naglasivši da njeni članovi nisu koncentrisani u pojedinim predgradjima, što je vrlo često karakteristika drugih etničkih zajednica. Prema realnim procjenama u Sydneyu živi bar 10.000 građjana čija je prva domovina Bosna i Hercegovina.

Sastanak-NSW

Izeta Zečević, kao socijalni radnik fokusirala se na probleme koji su prisutni zbog nepostojanja službi (servisa) u bosanskoj zajednici koji bi brinuli o starijim osobama, osobama koje su prošle torturu i traumatizirane su, te uglavnom skromnih mogućnosti za komuniciranje na engleskom jeziku. Na to se nadovezuju i problemi sa prevodiocima na bosanskom jeziku, koji je zvanično priznat od države Australije. Navedene kategorije su obično izolovane i briga države može i treba biti veća. U tom kontekstu izražena je prijeka potreba o gradnji staračkog doma (nursing home).

Domaćin Luke Foley je vrlo pažljivo saslušao sva izlaganja i izrazio zadovoljstvo ovom posjetom. Predložio je da se naredni sastanak održi u februaru iduće godine u proširenom sastavu, što će ujedno biti i temelj daljim oblicima saradnje sa ovim cijenjenim političarom.

Osoba za buduće kontakte sa AUBHA biće Ernest Kulauzović.

Kafa-bosanski-simbol

Na kraju, u ime AUBHA, Izeta Zečević je g. Foley-u uručila knjigu recepata bosanske kuhinje, na engleskom i bosanskom jeziku, kao i bakrorez sa motivima iz Bosne i Hercegovine.

 

Fahir Zecevic

Tekst i slike: Fahir Zečević

8. 12. 2015.

 

Statistika

Articles View Hits
843873

Broj posjetilaca

Ove sedmice129
Ovog mjeseca33220

Trenutni broj posjetilaca

5
Online