Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

Piše Mirsad Kadić

sydney 11 20140118 1478077513Australska Unija BH asocijacija (AUBHA) u Sidneju organizovala je humanitarnu zabavu u BH Centru za djecu i roditelje Konjević Polja i prikupila sredstva u visini od 5.800 dolara. Posebnu pažnju i zahvalnost odajemo gospođi Džemili Arnautović koja je uplatila 2,000 dolara i zajedno sa ostalim gostima podržala roditelje i djecu u naporima da pohađaju nastavu na svom bosanskom jeziku i izučavaju nacionalne predmete zemlje Bosne i Hercegovine.

AUBHA smatra da vlasti u BiH treba da prihvate standarde razvijenih i demokratksih zemalja koje svim etničkim zajednicama omogućavaju izučavanja vlastite tradicije i kulture na maternjem jeziku.

Jedan od najboljih primjera je Australija gdje je bosanski, zajedno sa još pedesetak drugih jezika, uvršten u nastavu i u osnovnoj i srednjoj školi.

 

Ispraćaj za ambasadora Arnauta

Iste večeri iskorištena je prilika da se građani Bosne i Hercegovine koji žive u Sidneju posljednji put vide i pozdrave sa Ambasadorom dr Damirom Arnautom kome je istekao mandat.

Posljednje obraćanje dr Arnauta svojim prijateljima i saradnicima u prelijepoj sali BH Centra bilo je veoma emotivno. Ambasador Arnaut se biranim riječima još jednom zahvalio svim gradđanima BiH u Australiji na saradnji u proteklom periodu i zamolio ih da istu podršku pruže i njegovom zamjeniku koji će uskoro doći u Canberru.

I počasni konzul BiH u Sidneju, g. Chris May je istakao veliko zadovoljstvo što je saradjivao sa dr Arnautom i obećao svoju pomoć bh. građanima u Australiji.

Na samom odlasku, nakon predaje poklona, došlo je do neizbježnog stiska ruke i lijepih želja za sretan put u domovinu, ali i poneke suze za čovjekom koji je učinio zaista mnogo za Bosnu u Hercegovinu u Australiji i Novom Zelandu.

Dio atmosfere sa druženja u Sidneju pogledajte u foto-galeriji.

 

 

Statistika

Articles View Hits
897859

Broj posjetilaca

Ove sedmice1007
Ovog mjeseca23882

Trenutni broj posjetilaca

18
Online