Search AUBHA web site

Preporucujemo

Izbor slika

Facebook Like

slobodnabosna894Australska unija bh. asocijacija (AUBHA) najoštrije osuđuje najnovije medijske istupe Senade Softić-Telalović kojim nastavlja plasirati neistinite informacije o AUBHA i drugim pitanjima koja se tiču bh. dijaspore u Australiji.

Bilo bi potrebno zaista puno vremena da se odgovori na sve neistine koje plasira Softić-Telalović, jer bukvalno svaka druga rečenica je zasnovana na dezinformacijama i lažima.

U “Slobodnoj Bosni” br 894 novinarka Suzana Mijatović prenosi notornu laž Senade Softić-Telalović o članstvu i brojnosti Vijeća (vidi isječak).

Svim bh. građanima u Australiji je poznato da o trenutnom članstvu tzv. Vijeća bh. organizacija Australije ne postoje provjereni podaci, jer je došlo do masovnog distanciranja organizacija od jednostranih i neprihvatljivih stavova Vijeća i u najboljem slučaju radi se o jednocifrenom broju. Od samog osnivanja, u ime Vijeća oglašavala se isključivo Softić-Telalović. Šta više, iako je u zadnjem broju magazina “Bosna”, čija je vlasnica, objavila svoju ostavku “na sve funkcije u Vijeću”, Softić-Telalović je i dalje njegov jedini glas.

S druge strane, suprotno navodima o "malim klubovima", AUBHA broji 28 bh. organizacija iz cijele Australije, uključujući sva četiri nekonfesionalna bh. udruženja koja posjeduju sopstvene objekte impozantnih razmjera, odnosno ABHCA Sydney, BH Centar Melbourne, BHMZSA Adelaide, te BHKRC Perth. U članstvu je i 9 od ukupno 12 bh. timova koji nastupaju u fudbalskim ligama pet saveznih država Australije, tri škole, te dodatnih 12 bh. udruženja. Sve informacije o našim članicama su dostupne na www.aubha.net .

AUBHA posebno osuđuje manipuliranje žrtvama genocida u Srebrenici od strane Softić-Telalović, koja je u tri različita navrata ustvrdila da je tzv. Vijeće na rezoluciji o genocidu radilo “dvije”, “tri”, pa čak i “osam” godina. Odgovorno tvrdimo da su pomoć ambasadoru Arnautu na lobiranju za tu rezoluciju prema Parlamentu Australije pružile isključivo organizacije koje danas čine AUBHA, kao i da je Softić-Telalović opstruirala prikupljanje potpisa podrške uz konstatacije da "još nije vrijeme za to".

O beskrupuloznosti Softić-Telalović govori i njena ponovna izjava da je ambasador zaustavio dolazak generala Jovana Divjaka u Australiju iako je sam general Divjak prije samo dvije sedmice to javno demantovao, podcrtavši da je najava njegovog dolaska u “Bosna” magazinu, protivno ranijem dogovoru, bila pravi uzrok.

Dalje, Softić-Telalović naglašava da je sadašnji ambsador “odjednom prestao sarađivati sa Vijećem”, a zaobilazi činjenicu da ni prijašnji diplomatski predstavnici Sabit Subašić, Amira Kapetanović i Momčilo Vuković nisu imali prijatna iskustva sa njom pa su zbog konstantnog miješanja u poslove koji su u nadležnosti Ambasade također prekinuli saradnju sa Vijećem.

Zaista je van svake pameti kako neko može tvrditi da predstavlja interese cjelokupne bh zajednice u Australiji a ne može da uspostavi korektnu saradnju ni sa jednim diplomatskim predstavnikom BiH u Canberri.  

Softić-Telalović nema bolje mišljenje ni o članovima bh zajednice koji imaju drugačiji stav i ne slažu se sa njenom politikom. Njen repertoar uvreda variara od “oportunista i negatora svega bosnjačkog” pa do “gnjida koje treba uništiti”.

S obzirom na sve navedeno, te na konstatne pozive za prikupljanje novca od strane Softić-Telalović u Australiji i u domovini, AUBHA apeluje na bh. građane i institucije u BiH i Australiji da se u potpunosti informišu o istinskoj prirodi tzv. “Vijeća”.

Želimo da podvučemo da bh građani i zajednice cijene rad sadašnjeg amdasadara i nadamo se da će i slijedeći ambasador nastaviti sa redovnim informisanjem i posjetama klubovima, održavanjem konzularnih dana, politikom otvorenih vrata ambasade i promocijom interesa BiH u Australiji.

29. 12. 2013.

 

Statistika

Articles View Hits
897860

Broj posjetilaca

Ove sedmice1008
Ovog mjeseca23883

Trenutni broj posjetilaca

16
Online